
4 vooroordelen over implantaten
Een implantaat of kunstwortel is een prachtige oplossing om een kunsttand of -kroon op te bevestigen en zo verloren gegane tanden of kiezen in je mond weer aan te vullen. Ook is het een perfecte manier om een complete gebitsprothese stevig in je mond te verankeren. Alhoewel het succespercentage van implantaten hoog is, bestaan er nog steeds veel vooroordelen over implantologie. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Fabel 1: het plaatsen van een implantaat is pijnlijk
Een dergelijke behandeling is tegenwoordig een kleine tandheelkundige ingreep. Je wordt plaatselijk verdoofd en voelt daardoor absoluut geen pijn. Het plaatsen zelf duurt 15 tot 20 minuten. Volgens de meeste patiënten is dit minder belastend dan het trekken van een kies. Zodra de verdoving is uitgewerkt, zul je wel pijn krijgen in dezelfde mate als bij het trekken van een kies. Ook kan je wang wat gezwollen zijn.
Fabel 2: iedereen kan implantaten krijgen
Nee, want er zijn enkele contra-indicaties:
- Onvolgroeid kaakbot (jonger dan 18 jaar)
- Onvoldoende kaakbot
- Slechte mondgezondheid
- Roken
- Ernstige medische aandoeningen
- Bepaald medicijngebruik
Hierbij moet echter worden opgemerkt, dat wanneer er sprake is van onvoldoende kaakbot, er vaak nog wel de mogelijkheid is om het kaakbot te verbreden of te verhogen. Dit vindt dan plaats voor of tijdens de plaatsing van het implantaat.
Fabel 3: implantaten zijn erg vatbaar voor afstoting
De implantologen van Kaakmeesterz gebruiken uitsluitend hoogwaardige materialen die wetenschappelijk bewezen zijn (je ontvangt zelfs een implantaatpaspoort, zodat je weet welk implantaat en andere materialen er in de behandeling zijn gebruikt). Dat, en de manier waarop jij omgaat met de verzorging van je implantaat en je mondgezondheid, maken het risico op afstoting zeer laag.
Fabel 4: de kosten van implantologie zijn zeer hoog
Het klopt dat implantaten een aanzienlijke investering kunnen zijn, al bieden ze op de lange termijn vaak wel de beste waarde voor je geld. Ze hebben namelijk over het algemeen een langere levensduur dan de meer traditionele tandheelkundige opties zoals bruggen of kunstgebitten. Wanneer je een implantaat nodig hebt, zul je deze meestal zelf moeten betalen. Niet alle implantologie valt namelijk onder de basiszorg. Moet er een implantaat geplaatst worden, dan ontvang je van ons van tevoren een begroting. Je kunt dan met je zorgverzekeraar bespreken wat voor jou wordt vergoed en wat niet binnen de vergoeding valt.
Afspraak maken
Wil je een afspraak maken voor het plaatsen van implantaten bij Kaakmeesterz? Overleg dit dan eerst met je eigen tandarts, want je kunt alleen bij ons terecht met een verwijsbrief.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
