3D-geprinte kaakimplantaten

Onlangs ging een team van behandelaren van KaakmeesterZ, te weten kaakchirurg Frank Leusink en tandarts-prosthodontist Hadi Alhelwani, op bezoek bij de Face Ahead kliniek in Antwerpen voor een training over het AMSJI™ implantaat systeem door dr. Casper Van den Borre en professor Maurice Mommaerts, founder van CADskills BV te Gent en uitvinder van het AMSJI™ implantaat.

3D-geprinte kaakimplantaten

AMSJI™ is een afkorting en staat voor ‘Additively Manufactured Subperiosteal Jaw Implant’. Vrij vertaald wordt hier een persoonlijk op maat 3D-geprint (titanium) kaakimplantaat mee bedoeld dat direct op de kaak gefixeerd kan worden en onder het botvlies gelegen is (sub-periostaal). De functie is het bieden van (directe) verankering aan de gebitsprothese. Het AMSJI™ systeem kan een alternatief bieden voor patiënten die (te) weinig kaakbot hebben voor de gebruikelijke tandwortelimplantaten en voorafgaand aan implantatie een botopbouwoperatie moeten ondergaan.

Nadelen andere technieken

Hoewel er verschillende technieken zijn om een kaak op te bouwen (transplantatie van patiënteigen bot, donorbottransplantatie, gebruik van 3D-titanium-mesh in combinatie met xenogeen bot enzovoort) geldt voor al deze botopbouwtechnieken dat meerdere invasieve chirurgische ingrepen nodig zijn en dat de genezing ervan 3 tot 9 maanden in beslag neemt, exclusief de genezing van het vastgroeien van de standaard tandwortelimplantaten (gemiddeld 3 tot 6 maanden). ‘Als het allemaal al in één keer goed gaat’, zegt professor Mommaerts niet geheel onterecht. Overlevings- en succespercentages van tandwortelimplantaten in dergelijk opgebouwde (boven)kaken liggen substantieel lager in vergelijking met implantaten die in niet-opgebouwde kaken worden geplaatst.

CT-scan en digitale scan

Het AMSJI™ implantaat daarentegen wordt zonder botopbouw op de smalle kaakwal geplaatst en gefixeerd met behulp van kleine schroefjes ter plaatse van de middengezichtspijlers naast de neus en op het jukbeen. Om een dergelijk AMSJI™ implantaat te kunnen ontwerpen, wordt vóór de operatie een CT-scan van de kaak gemaakt, gecombineerd met een digitale scan van de bestaande prothese waarmee de beet wordt bepaald. Zo kunnen ook de fixatieschroefjes dusdanig gepland worden op die posities waar het bot het beste is.

Snel klaar

De operatie is uitvoerbaar in lokale verdoving en neemt gemiddeld zo’n 90 minuten in beslag. Er wordt zowel op de linker- als op de rechterkaakwal een AMSJI™ implantaat gefixeerd en deze twee worden verbonden door direct een tijdelijke prothese erop te plaatsen. De patiënt kan dus dezelfde avond nog uit eten gaan en pasta eten, mits deze voor lokale verdoving heeft gekozen.

Wetenschappelijk onderbouwd

Er zijn reeds 400+ AMSJI™ implantaten door @CADskills BV geleverd en wereldwijd geplaatst. Recent verdedigde dr. Casper van den Borre succesvol zijn proefschrift over het AMSJI™ implantaatsysteem, waardoor er nu ook een gedegen wetenschappelijke onderbouwing voor is; reden voor KaakmeesterZ om zich deze innovatieve techniek eigen te maken om deze ook te kunnen bieden aan zijn patiënten.

Verwijzing

Wanneer u als patiënt hierin geïnteresseerd bent, vraagt u dan om een verwijzing voor een consult bij KaakmeesterZ.

Deel dit bericht op:

Lees ook

4 vooroordelen over implantaten

Denk jij na over het nemen van implantaten, maar twijfel je nog vanwege allerlei vooroordelen? Lees dan dit blog.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: de wortelpuntoperatie

Een wortelpuntoperatie kan nodig zijn als een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste effect heeft. Lees in dit blog wat deze ingreep inhoudt.

Lees verder

Als er na het trekken een wortelrest is achtergebleven

Soms blijft er bij het trekken van een tand of kies een wortelrest achter in je kaak. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De relatie tussen oorsuizen en kaakontsteking

Heb je last van oorsuizen? Vaak is daar niets aan te doen. Tenzij een kaakontsteking de oorzaak is. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De meest gestelde vragen over kaakchirurgie

Weet jij precies wat kaakchirurgie inhoudt? Lees dit blog en vind de antwoorden op veel gestelde vragen.

Lees verder

Als een tand of kies van je kind niet vanzelf doorkomt

Soms komt er bij het wisselen van het melkgebit bij je kind een tand of kies niet door. In dit blogartikel lees je wat je daaraan kunt doen.

Lees verder

De 6 pijlers van goede kaakzorg

KaakmeesterZ heeft de filosofie van Hostmanship helemaal omarmd. Hoe? Je leest er hier alles over.

Lees verder

De voordelen van een implantaat

Wanneer je één of meerdere tanden en/of kiezen verliest, kan een implantaat een goede oplossing zijn. Je leest er hier alles over.

Lees verder

7 feiten en fabels over het verwijderen van je verstandskies

Laat je niet bang maken door allerlei griezelverhalen wanneer er bij jou een verstandskies moet worden getrokken. Lees hier over de fabels en de feiten.

Lees verder

Ervaringen

Vandaag voor een wortelpunt behandeling geweest bij KaakmeesterZ. Het is mij erg meegevallen. De behandeling en tips voor erna werden duidelijk uitgelegd.

- Linda

Ik ben mega bang voor de tandarts, maar ze hebben me er echt doorheen gesleept. Moest rechts onder mijn verstandskies laten trekken. Onder narcose ging het goed. Echt, het waren toppers. Bedankt!

- Marcella

Ik ben hier geweest om een verstandskies te laten verwijderen. Ik zag er heel erg tegenop ivm nare ervaringen in het verleden, maar wat word je hier super geholpen!!! Iedereen is heel rustig en helpen je echt heel goed en ik stond met 10 minuten weer buiten!

- Kevin

Vergoedingen

KaakmeesterZ heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.