3D-geprinte kaakimplantaten
Onlangs ging een team van behandelaren van Kaakmeesterz, te weten kaakchirurg Frank Leusink en tandarts-prosthodontist Hadi Alhelwani, op bezoek bij de Face Ahead kliniek in Antwerpen voor een training over het AMSJI™ implantaat systeem door dr. Casper Van den Borre en professor Maurice Mommaerts, founder van CADskills BV te Gent en uitvinder van het AMSJI™ implantaat.
3D-geprinte kaakimplantaten
AMSJI™ is een afkorting en staat voor ‘Additively Manufactured Subperiosteal Jaw Implant’. Vrij vertaald wordt hier een persoonlijk op maat 3D-geprinte kaakimplantaten mee bedoeld dat direct op de kaak gefixeerd kan worden en onder het botvlies gelegen is (sub-periostaal). De functie is het bieden van (directe) verankering aan de gebitsprothese. Het AMSJI™ systeem kan een alternatief bieden voor patiënten die (te) weinig kaakbot hebben voor de gebruikelijke tandwortelimplantaten en voorafgaand aan implantatie een botopbouwoperatie moeten ondergaan.
Nadelen andere technieken
Hoewel er verschillende technieken zijn om een kaak op te bouwen (transplantatie van patiënteigen bot, donorbottransplantatie, gebruik van 3D-titanium-mesh in combinatie met xenogeen bot enzovoort) geldt voor al deze botopbouwtechnieken dat meerdere invasieve chirurgische ingrepen nodig zijn en dat de genezing ervan 3 tot 9 maanden in beslag neemt, exclusief de genezing van het vastgroeien van de standaard tandwortelimplantaten (gemiddeld 3 tot 6 maanden). ‘Als het allemaal al in één keer goed gaat’, zegt professor Mommaerts niet geheel onterecht. Overlevings- en succespercentages van tandwortelimplantaten in dergelijk opgebouwde (boven)kaken liggen substantieel lager in vergelijking met implantaten die in niet-opgebouwde kaken worden geplaatst.
CT-scan en digitale scan
Het AMSJI™ implantaat daarentegen wordt zonder botopbouw op de smalle kaakwal geplaatst en gefixeerd met behulp van kleine schroefjes ter plaatse van de middengezichtspijlers naast de neus en op het jukbeen. Om een dergelijk AMSJI™ implantaat te kunnen ontwerpen, wordt vóór de operatie een CT-scan van de kaak gemaakt, gecombineerd met een digitale scan van de bestaande prothese waarmee de beet wordt bepaald. Zo kunnen ook de fixatieschroefjes dusdanig gepland worden op die posities waar het bot het beste is.
Snel klaar
De operatie is uitvoerbaar in lokale verdoving en neemt gemiddeld zo’n 90 minuten in beslag. Er wordt zowel op de linker- als op de rechterkaakwal een AMSJI™ implantaat gefixeerd en deze twee worden verbonden door direct een tijdelijke prothese erop te plaatsen. De patiënt kan dus dezelfde avond nog uit eten gaan en pasta eten, mits deze voor lokale verdoving heeft gekozen.
Wetenschappelijk onderbouwd
Er zijn reeds 400+ AMSJI™ implantaten door @CADskills BV geleverd en wereldwijd geplaatst. Recent verdedigde dr. Casper van den Borre succesvol zijn proefschrift over het AMSJI™ implantaatsysteem, waardoor er nu ook een gedegen wetenschappelijke onderbouwing voor is; reden voor Kaakmeesterz om zich deze innovatieve techniek eigen te maken om deze ook te kunnen bieden aan zijn patiënten.
Verwijzing
Wanneer u als patiënt hierin geïnteresseerd bent, vraagt u dan om een verwijzing voor een consult bij Kaakmeesterz.