Behandeling uitgelicht: de wortelpuntoperatie

Kiespijn is pijnlijk en vervelend. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Soms is de oorzaak een ontsteking in de wortel van je kies (of tand). Om het element te kunnen behouden – er gaat immers niets boven je eigen gebit – zal je tandarts een wortelkanaalbehandeling voorstellen. Dit wordt ook wel een ‘zenuwbehandeling’ genoemd. Soms lukt het echter niet om de ontsteking daarmee te verhelpen. In dat geval is een wortelpuntoperatie dé oplossing.

Wortelpuntoperatie

Specialistische behandeling

Een wortelpuntoperatie is een specialistische behandeling waarvoor je tandarts je doorstuurt naar de kaakchirurg. Zou je er niets aan doen, dan kan dit tot verdere schade en pijnklachten leiden. De ontsteking kan zelfs door het kaakbot heen breken en een abces tot gevolg hebben.

Wortelpuntoperatie

Zo’n wortelpuntoperatie wordt ook wel een ‘apexresectie’ genoemd. Uiteraard krijg je eerst een plaatselijke verdoving. Vervolgens maken we, ter hoogte van de ontsteking, een sneetje in het tandvlees en maken we met een boortje een opening in het kaakbot. De ontstoken wortelpunt – en eventueel het aangetaste omliggende weefsel – kan op die manier goed worden weggehaald. Het wortelkanaal, dat dus wat korter is geworden, wordt gevuld en afgedicht. Daarna wordt de wond goed gespoeld en gehecht. Afsluitend aan de ingreep wordt er nog een controlefoto gemaakt die we naar je tandarts sturen. Je hoeft niet terug te komen om de hechtingen te laten verwijderen, want die lossen na een week of twee vanzelf op.

IJszak en pijnstillers

Het spreekt voor zich dat je, zodra de verdoving is uitgewerkt, pijn krijgt. Ook kan je wang of lip wat opzwellen. Een ijszak tegen je wang kan helpen om de pijn wat te verdoven en de zwelling te verminderen. Tegen de pijn kun je paracetamol innemen, maar het komt ook voor dat we je een recept meegeven voor andere pijnmedicatie.

Vermijd alcohol en roken

Je kunt er zelf veel aan doen om de wondgenezing te bevorderen. Drink de eerste dagen geen alcohol. Ook is het verstandig om niet te roken. Zowel alcohol als roken verstoort namelijk de wondgenezing.

Nieuw bot

De holte die in het kaakbot is ontstaan toen de wortelpunt is verwijderd, vult zich na verloop van tijd vanzelf weer op met nieuw bot. Het komt niet vaak voor, maar er bestaat een kleine kans dat je opnieuw een wortelpuntontsteking krijgt. Helaas is het trekken van de tand of kies dan bijna altijd de enige oplossing. Slechts in sporadische gevallen is een nieuwe wortelpuntoperatie een optie. In onze patiëntenfolder vind je alle informatie.

Wel of niet vergoed?

Het hangt van je zorgverzekeraar af of de ingreep wel of niet vergoed wordt. Wil je weten of jij (deels) voor vergoeding in aanmerking komt? Vraag het dan even na bij je zorgverzekeraar om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

3D-geprinte kaakimplantaten

KaakmeesterZ liet zich onlangs in Antwerpen informeren over het AMSJI™ implantaat, een 3D-geprint kaakimplantaat op maat.

Lees verder

4 vooroordelen over implantaten

Denk jij na over het nemen van implantaten, maar twijfel je nog vanwege allerlei vooroordelen? Lees dan dit blog.

Lees verder

Als er na het trekken een wortelrest is achtergebleven

Soms blijft er bij het trekken van een tand of kies een wortelrest achter in je kaak. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De relatie tussen oorsuizen en kaakontsteking

Heb je last van oorsuizen? Vaak is daar niets aan te doen. Tenzij een kaakontsteking de oorzaak is. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De meest gestelde vragen over kaakchirurgie

Weet jij precies wat kaakchirurgie inhoudt? Lees dit blog en vind de antwoorden op veel gestelde vragen.

Lees verder

Als een tand of kies van je kind niet vanzelf doorkomt

Soms komt er bij het wisselen van het melkgebit bij je kind een tand of kies niet door. In dit blogartikel lees je wat je daaraan kunt doen.

Lees verder

De 6 pijlers van goede kaakzorg

KaakmeesterZ heeft de filosofie van Hostmanship helemaal omarmd. Hoe? Je leest er hier alles over.

Lees verder

De voordelen van een implantaat

Wanneer je één of meerdere tanden en/of kiezen verliest, kan een implantaat een goede oplossing zijn. Je leest er hier alles over.

Lees verder

7 feiten en fabels over het verwijderen van je verstandskies

Laat je niet bang maken door allerlei griezelverhalen wanneer er bij jou een verstandskies moet worden getrokken. Lees hier over de fabels en de feiten.

Lees verder

Ervaringen

Vandaag voor een wortelpunt behandeling geweest bij KaakmeesterZ. Het is mij erg meegevallen. De behandeling en tips voor erna werden duidelijk uitgelegd.

- Linda

Ik ben mega bang voor de tandarts, maar ze hebben me er echt doorheen gesleept. Moest rechts onder mijn verstandskies laten trekken. Onder narcose ging het goed. Echt, het waren toppers. Bedankt!

- Marcella

Ik ben hier geweest om een verstandskies te laten verwijderen. Ik zag er heel erg tegenop ivm nare ervaringen in het verleden, maar wat word je hier super geholpen!!! Iedereen is heel rustig en helpen je echt heel goed en ik stond met 10 minuten weer buiten!

- Kevin

Vergoedingen

KaakmeesterZ heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.