Als een tand of kies van je kind niet vanzelf doorkomt

Het heeft altijd iets aandoenlijks wanneer je kind begint met wisselen. Woorden als ‘sinaasappelsap’ worden ineens een uitdaging om goed uit te spreken en de stralende glimlach van je kleintje toont ineens zo’n grappig ‘fietsenrek’. Over het algemeen is dat slechts tijdelijk en komen langzaam maar zeker de nieuwe, blijvende elementen door. Soms blijft dat echter uit en laat de nieuwe tand of kies tevergeefs op zich wachten. Gelukkig is daar iets aan te doen.

Kind

Wisselen

De meeste kinderen beginnen tussen hun 6e en 8e levensjaar met het wisselen van hun voorste melktanden. In zo’n klein kindermondje passen geen ‘grotemensentanden’ en daarom krijgen kinderen eerst een melkgebit. Na het wisselen van de voorste tandjes zijn de hoektanden aan de beurt. Een paar jaar daarna volgen de kiezen. Intussen komen ook de blijvende tanden en kiezen door. Het blijvend gebit is echter pas helemaal compleet nadat de verstandskiezen – vaak op jongvolwassen leeftijd – het levenslicht zien.

Laat je kind doorverwijzen

Het kan echter voorkomen dat er een tand of kies niet doorkomt. Daar kunnen diverse oorzaken voor zijn. Misschien is er niet genoeg ruimte in de mond, heeft je kind een ongeval gehad, zijn er cystes aanwezig of is er sprake van een erfelijke oorzaak. Je tandarts kan zien of deze elementen in het kaakbot aanwezig zijn. Is dat het geval? Vraag dan een doorverwijzing naar KaakmeesterZ om de betreffende tand of kies vrij te leggen. Dat houdt in dat er ruimte wordt gemaakt om de tand of kies uit zichzelf te laten doorkomen. Dit moet op een zorgvuldige manier gebeuren, zodat de tand of kies uiteindelijk netjes wegvalt tussen de overige elementen.

Goede informatie

‘Vrij leggen’ klinkt misschien een beetje griezelig, maar we leggen jou en je kind precies uit wat we gaan doen en wat je daarna kunt verwachten. De ervaring leert dat dat al een stukje angst wegneemt. De behandeling kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar kinderen kunnen bij KaakmeesterZ ook onder algehele verdoving (narcose) worden behandeld. Bij de ingreep schuiven we het tandvlees, waar de tand of kies moet doorkomen, een stukje opzij. Soms zit het element nog onder het bot. In dat geval wordt deze ook vrijgelegd. De tand of kies kan nu zelf doorkomen. Om ervoor te zorgen dat het element de goede kant op groeit, wordt er vaak nog een kettinkje en een slotje op bevestigd.

Dit kun je verwachten na de ingreep

Na de ingreep kan je kind wel pijn, een dikke blauwe wang en lichte verhoging krijgen. Geef paracetamol of ibuprofen om dit zo draaglijk mogelijk te maken. De wond kan ook nog een beetje nabloeden, maar doorgaans geneest de wond snel.

Contact

Heeft jouw kind ook een tand of kies die maar niet door wil komen? Laat je door je tandarts naar ons doorverwijzen of neem zelf contact met ons op. De behandeling wordt bij kinderen onder de 18 jaar volledig vergoed.

Deel dit bericht op:

Lees ook

3D-geprinte kaakimplantaten

KaakmeesterZ liet zich onlangs in Antwerpen informeren over het AMSJI™ implantaat, een 3D-geprint kaakimplantaat op maat.

Lees verder

4 vooroordelen over implantaten

Denk jij na over het nemen van implantaten, maar twijfel je nog vanwege allerlei vooroordelen? Lees dan dit blog.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: de wortelpuntoperatie

Een wortelpuntoperatie kan nodig zijn als een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste effect heeft. Lees in dit blog wat deze ingreep inhoudt.

Lees verder

Als er na het trekken een wortelrest is achtergebleven

Soms blijft er bij het trekken van een tand of kies een wortelrest achter in je kaak. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De relatie tussen oorsuizen en kaakontsteking

Heb je last van oorsuizen? Vaak is daar niets aan te doen. Tenzij een kaakontsteking de oorzaak is. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De meest gestelde vragen over kaakchirurgie

Weet jij precies wat kaakchirurgie inhoudt? Lees dit blog en vind de antwoorden op veel gestelde vragen.

Lees verder

De 6 pijlers van goede kaakzorg

KaakmeesterZ heeft de filosofie van Hostmanship helemaal omarmd. Hoe? Je leest er hier alles over.

Lees verder

De voordelen van een implantaat

Wanneer je één of meerdere tanden en/of kiezen verliest, kan een implantaat een goede oplossing zijn. Je leest er hier alles over.

Lees verder

7 feiten en fabels over het verwijderen van je verstandskies

Laat je niet bang maken door allerlei griezelverhalen wanneer er bij jou een verstandskies moet worden getrokken. Lees hier over de fabels en de feiten.

Lees verder

Ervaringen

Vandaag voor een wortelpunt behandeling geweest bij KaakmeesterZ. Het is mij erg meegevallen. De behandeling en tips voor erna werden duidelijk uitgelegd.

- Linda

Ik ben mega bang voor de tandarts, maar ze hebben me er echt doorheen gesleept. Moest rechts onder mijn verstandskies laten trekken. Onder narcose ging het goed. Echt, het waren toppers. Bedankt!

- Marcella

Ik ben hier geweest om een verstandskies te laten verwijderen. Ik zag er heel erg tegenop ivm nare ervaringen in het verleden, maar wat word je hier super geholpen!!! Iedereen is heel rustig en helpen je echt heel goed en ik stond met 10 minuten weer buiten!

- Kevin

Vergoedingen

KaakmeesterZ heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.