De meest gestelde vragen over implantologie

Het liefst ziet u uw hele leven een stralend gebit terug in de spiegel. Maar toch kan het voorkomen dat er een probleem ontstaat in uw gebit waardoor een tand niet meer te redden is. Dit kan bijvoorbeeld komen door tandrot of een breuk in de tand. In deze gevallen kan implantologie de oplossing bieden. We geven in dit artikel antwoord op de meest gestelde vragen over implantaten.

implantologie

Wat is een implantaat?

Een implantaat vervangt de volledige tand. Het is eigenlijk een kunstwortel: het implantaat wordt in het tandvlees aangebracht. Vervolgens wordt hier een kroon, brug of overkappingsprothese in aangebracht. Het totaalbeeld is een kunstmatige tand die op een natuurlijke manier wegvalt in uw gebit.

Is implantologie veilig?

Een implantaat is gemaakt van titanium, lichaamsvriendelijk materiaal. Dit betekent niet alleen dat het lichaam het implantaat accepteert, maar ook dat het implantaat aan het kaakbot zelf vast groeit. Hierdoor blijft het stevig vastzitten. Ook het tandvlees past zich aan het implantaat aan, waardoor hier geen beweging in kan komen of bacteriën door kunnen dringen tot het tandvlees.

Wist u dat een implantaat zelfs gezondheidsvoordelen biedt? Een implantaat kan geen gaatjes krijgen of rotten. Het is nog steeds belangrijk om het implantaat schoon te houden om daarmee omringende tanden en uw tandvlees te beschermen, maar met het implantaat zélf kan niets gebeuren.

Zijn de implantaten sterk?

Titanium is een erg stevig materiaal. De implantaten doen niet onder voor de andere tanden in uw gebit. Het implantaat vergroeit in uw kaakbot, waardoor deze een goede basis vormt voor een kroon of overkappingsprothese die erop geplaatst kan worden.

Doet het pijn?

Het plaatsen van het implantaat wordt natuurlijk uitgevoerd onder verdoving. Daar voelt u dus niets van. Zodra de verdoving is uitgewerkt, is het tandvlees zelf herstellende van de behandeling. U kunt hierdoor nog wat last ervaren in het tandvlees. We schrijven hiervoor indien nodig en/of wenselijk een pijnstillend middel voor.

Is implantologie geschikt voor één tand of ook meerdere?

Een implantaat kan zowel voor één tand als meerdere tanden gebruikt worden. Implantologie kan daarnaast ook gebruikt worden voor een klikgebit. Dit is een kunstgebit op basis van implantaten. Een klikgebit is een volledige vervanging van de tanden dat vast zit op enkele geplaatste implantaten. Een klikgebit is makkelijk uit te nemen om schoon te maken of tijdens het slapen.

Hoe verloopt de behandeling?

Iedere behandeling begint met een intakegesprek. Hierbij wordt gekeken naar de situatie in uw mond en maken we foto’s. Op basis van deze foto’s, uw situatie en wensen, adviseren we over de beste mogelijkheid.

Heeft u meer vragen over implantologie? Of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Maria Grob nieuwe algemeen manager Kaakmeesterz 

Per 1 september 2024 is Maria Grob aangetreden als algemeen manager bij Kaakmeesterz. Oprichter en medisch directeur dr. Frank Leusink vertelt over het proces hier naartoe en deelt zijn visie voor de toekomst.

Lees verder

3D-geprinte kaakimplantaten

Kaakmeesterz liet zich onlangs in Antwerpen informeren over het AMSJI™ implantaat, een 3D-geprint kaakimplantaat op maat.

Lees verder

4 vooroordelen over implantaten

Denk jij na over het nemen van implantaten, maar twijfel je nog vanwege allerlei vooroordelen? Lees dan dit blog.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: de wortelpuntoperatie

Een wortelpuntoperatie kan nodig zijn als een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste effect heeft. Lees in dit blog wat deze ingreep inhoudt.

Lees verder

Als er na het trekken een wortelrest is achtergebleven

Soms blijft er bij het trekken van een tand of kies een wortelrest achter in je kaak. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De relatie tussen oorsuizen en kaakontsteking

Heb je last van oorsuizen? Vaak is daar niets aan te doen. Tenzij een kaakontsteking de oorzaak is. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De meest gestelde vragen over kaakchirurgie

Weet jij precies wat kaakchirurgie inhoudt? Lees dit blog en vind de antwoorden op veel gestelde vragen.

Lees verder

Als een tand of kies van je kind niet vanzelf doorkomt

Soms komt er bij het wisselen van het melkgebit bij je kind een tand of kies niet door. In dit blogartikel lees je wat je daaraan kunt doen.

Lees verder

De 6 pijlers van goede kaakzorg

Kaakmeesterz heeft de filosofie van Hostmanship helemaal omarmd. Hoe? Je leest er hier alles over.

Lees verder

Ervaringen

Hele, hele, hele fijne kaakchirurg! Hij nam de tijd, stelde mij gerust en gaf mij veel informatie. Hele fijne en goede ervaring! Zeer zeker een aanrader voor mensen met angst voor de tandarts!

- Zorgkaart Nederland - 10.0

De kaakchirurg heeft alles goed uitgelegd en is zorgvuldig bezig geweest. Ik was van tevoren erg nerveus, maar ik was zeker tevreden met de (manier van) behandeling.

- Zorgkaart Nederland - 9.7

Procedure, nazorg en eventuele complicaties werden duidelijk uitgelegd en toegelicht. Rustige, vriendelijke zorgverleners, die me op mijn gemak stelden. Procedure verliep heel kundig. Ik ben heel tevreden.

- Zorgkaart Nederland - 10.0

Vergoedingen

Kaakmeesterz heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.