De relatie tussen oorsuizen en kaakontsteking
Rinkelen, zoemen, fluiten, suizen, brommen of een ander geluid dat alleen jij continu of met tussenpozen hoort. Heel zacht of zelfs heel hard. Vrijwel nooit is het meer echt stil in je hoofd. Om gek van te worden. Oorsuizen, ook wel ‘tinnitus’ genoemd, is een aandoening waarbij je geluiden hoort – in je oor of in je hoofd – die niet door een externe bron worden geproduceerd. Een manier om er af te komen, lijkt nog niet gevonden. Toch kán er een oplossing zijn als de oorzaak van deze aandoening een kaakontsteking is.
Mogelijke oorzaken
Ongeveer twee miljoen Nederlanders hebben in meerdere of mindere mate last van oorsuizen. Zo’n 10% heeft er dusdanig veel last van dat het dagelijks leven drastisch wordt beïnvloed. Voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn:
- gehoorschade
- schade aan gehoorbeentjes, binnenoor, bloedvaten of hersenen
- stress en burn-out
- verkoudheid of oorontsteking (als je geluk hebt, is de tinnitus in dat geval tijdelijk)
- het gebruik van bepaalde medicijnen
Relatie met kaakontsteking
Er lopen studies naar de relatie tussen tinnitus en kaakontsteking. Het gewricht dat de onderkaak met de schedel verbindt, is een complex gewricht. Je gebruikt het om te kauwen, te praten en om je mond open en dicht te doen. Door slijtage kan het gewricht ontstoken raken. Die ontsteking kan zich uitbreiden naar het knooppunt van zenuwen bij je oor en andere omliggende structuren zoals spieren en bloedvaten. Bij een ontsteking vindt er ook altijd een zwelling plaats. Die zwelling kan zorgen voor veranderingen in de druk en de bloedtoevoer naar je oor, waardoor je geluiden zou kunnen gaan ‘horen’ die er in werkelijkheid niet zijn.
Kaakchirurg
Als medisch onderzoek andere mogelijke oorzaken heeft uitgesloten, zou een kaakontsteking de reden kunnen zijn waardoor jij last hebt van oorsuizen. Laat je in dat geval doorverwijzen naar een kaakchirurg, zodat er een behandelplan kan worden opgesteld.
Behandeling oorsuizen
Afhankelijk van de mate van ontsteking zijn er verschillende mogelijkheden om deze te bestrijden:
- rust voor de kaakspieren, warme en koude kompressen, geen harde dingen eten
- pijnbestrijding
- fysiotherapie om je kaakspieren te versterken
- beugel (splint) om je kaak in de juiste positie te houden
- ontstekingsremmende medicijnen
- injecties in het kaakgewricht om ontsteking en pijn te verminderen
- operatie
Neem contact op
Neem je klachten serieus. Oorsuizen is een heel vervelende aandoening. En hoewel er dus nog geen genezing mogelijk lijkt te zijn, kan er, afhankelijk van de oorzaak, soms tóch iets aan gedaan worden. In geval van een kaakontsteking kunnen wij van Kaakmeesterz dan waarschijnlijk iets voor je betekenen.