Als er na het trekken een wortelrest is achtergebleven

Het komt weleens voor: na het trekken van een tand of kies breekt de wortel af en blijft er een wortelrest achter in de kaak. Dat zien we bijvoorbeeld wanneer de wortel is verzwakt door een wortelkanaalbehandeling in het verleden of door cariës. Het is belangrijk dat dat laatste restje alsnog verwijderd wordt. Vaak word je daarvoor doorgestuurd naar KaakmeesterZ.

Wortelrest

Vervelende gevolgen

Het komt weleens voor dat niet wordt opgemerkt dat er een wortelrest achterblijft in het kaakbot. Daarom is het ook altijd belangrijk dat je tandarts goed kijkt of de wortel van de  getrokken kies of tand nog helemaal in tact is. Wanneer dit niet het geval is en het laatste restje wortel zou blijven zitten, kan dit vervelende gevolgen hebben:

Wortelrest chirurgisch laten verwijderen

Om deze problemen te voorkomen, moet de wortelrest chirurgisch verwijderd worden. Een dergelijke behandeling gebeurt uiteraard altijd onder (lokale) verdoving waardoor je geen pijn van de ingreep zelf zult ervaren. We maken een klein sneetje in het tandvlees en we boren een stukje kaakbot weg zodat we het restje kunnen weghalen. Nadat de wond goed is uitgespoeld, wordt deze met een aantal hechtingen weer gesloten. Door nog een halfuurtje stevig op een gaastampon te bijten dat de wond afsluit, zorg je ervoor dat de kans op nabloeden minimaal is. De hechtingen lossen na een week of twee vanzelf weer op.

Bijwerkingen van de ingreep

Het spreekt voor zich dat je, zodra de verdoving is uitgewerkt, last zult krijgen van napijn. Ook kan je wang dik worden en je kunt zelfs wat verhoging krijgen. Misschien is het moeilijk om je mond (ver) open te doen of gaat het slikken wat lastiger. Dat zijn allemaal normale bijwerkingen. Met een ijszak tegen je wang kun je de kans op zwelling verkleinen. Het helpt ook wat tegen de pijn, maar de eerste dagen kun je beter ook pijnstillers gebruiken. Hiervoor krijg je een recept van ons mee.

Stimuleer de wondgenezing

Om de wondgenezing te stimuleren is het verstandig om je aan de volgende regels te houden:

Kleine kans op complicaties

Ondanks alle goede zorgen, bestaat er altijd een kleine kans dat er complicaties optreden. Zo kan er bij het verwijderen van een wortelrest uit de bovenkaak een klein gaatje in de kaakholte ontstaan. Deze opening moet worden gesloten om ontsteking van de kaakholte te voorkomen. Het kan ook zijn dat je in de eerste dagen na de ingreep koorts (hoger dan 38,5 graden), een nabloeding of meer pijn krijgen. Neem in dat geval meteen contact met ons op. We zijn 24/7 bereikbaar.

Patiëntenfolder met informatie

Wil je meer informatie over het verwijderen van een wortelrest? Lees dan gerust onze patiëntenfolder eens door

Deel dit bericht op:

Lees ook

3D-geprinte kaakimplantaten

KaakmeesterZ liet zich onlangs in Antwerpen informeren over het AMSJI™ implantaat, een 3D-geprint kaakimplantaat op maat.

Lees verder

4 vooroordelen over implantaten

Denk jij na over het nemen van implantaten, maar twijfel je nog vanwege allerlei vooroordelen? Lees dan dit blog.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: de wortelpuntoperatie

Een wortelpuntoperatie kan nodig zijn als een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste effect heeft. Lees in dit blog wat deze ingreep inhoudt.

Lees verder

De relatie tussen oorsuizen en kaakontsteking

Heb je last van oorsuizen? Vaak is daar niets aan te doen. Tenzij een kaakontsteking de oorzaak is. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De meest gestelde vragen over kaakchirurgie

Weet jij precies wat kaakchirurgie inhoudt? Lees dit blog en vind de antwoorden op veel gestelde vragen.

Lees verder

Als een tand of kies van je kind niet vanzelf doorkomt

Soms komt er bij het wisselen van het melkgebit bij je kind een tand of kies niet door. In dit blogartikel lees je wat je daaraan kunt doen.

Lees verder

De 6 pijlers van goede kaakzorg

KaakmeesterZ heeft de filosofie van Hostmanship helemaal omarmd. Hoe? Je leest er hier alles over.

Lees verder

De voordelen van een implantaat

Wanneer je één of meerdere tanden en/of kiezen verliest, kan een implantaat een goede oplossing zijn. Je leest er hier alles over.

Lees verder

7 feiten en fabels over het verwijderen van je verstandskies

Laat je niet bang maken door allerlei griezelverhalen wanneer er bij jou een verstandskies moet worden getrokken. Lees hier over de fabels en de feiten.

Lees verder

Ervaringen

Vandaag voor een wortelpunt behandeling geweest bij KaakmeesterZ. Het is mij erg meegevallen. De behandeling en tips voor erna werden duidelijk uitgelegd.

- Linda

Ik ben mega bang voor de tandarts, maar ze hebben me er echt doorheen gesleept. Moest rechts onder mijn verstandskies laten trekken. Onder narcose ging het goed. Echt, het waren toppers. Bedankt!

- Marcella

Ik ben hier geweest om een verstandskies te laten verwijderen. Ik zag er heel erg tegenop ivm nare ervaringen in het verleden, maar wat word je hier super geholpen!!! Iedereen is heel rustig en helpen je echt heel goed en ik stond met 10 minuten weer buiten!

- Kevin

Vergoedingen

KaakmeesterZ heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.