7 feiten en fabels over het verwijderen van je verstandskies

Je verstandskiezen: waarom heb je ze eigenlijk en hoe komen ze aan hun naam? Moeten ze er altijd uit? En waarom vertelt iedereen er altijd zulke griezelige verhalen over? Vaak zijn ze nog niet eens waar ook. Daarom heeft KaakmeesterZ een aantal feiten en fabels over je verstandskies op een rijtje gezet.

Iedereen krijgt verstandskiezen

Normaal gesproken breken je verstandskiezen tussen je 18de en 22ste door. In de praktijk blijkt het dat bij 25% van de mensen één of meerdere van deze achterste kiezen niet is aangelegd. Het is dus een fabel dat iedereen (alle) verstandskiezen krijgt.

Verstandskiezen hebben niets met intelligentie te maken

Feit! Er wordt weleens gedacht dat het woord ‘verstand’ in ‘verstandskies’ een verbastering is van ‘ver staand’. De kiezen staan immers helemaal achterin de mond. Maar dat klopt niet. Wanneer je Latijnse benaming namelijk vertaalt in het Nederlands is het de ‘tand der wijsheid’. In het Engels wordt het dan ook een ‘wisdomtooth’ genoemd en in het Duits een ‘Weiβheitszahn’. Omdat je de kiezen ook pas op wat latere leeftijd krijgt, zou je dus geacht worden om dan wijzer te worden. Maar of dat echt zo is, valt ernstig te betwijfelen…

Verstandskiezen moeten altijd verwijderd worden

Dat is absoluut een fabel. Wanneer jij genoeg ruimte in je mond hebt, is er niets wat het doorkomen van jouw verstandskiezen in de weg staat. Een ander verhaal wordt het, wanneer die ruimte er niet is. En dat is bij veel mensen het geval. Dan breken ze vaak maar gedeeltelijk door en veroorzaken pijn en ongemak.

Alleen een kaakchirurg mag je verstandskies verwijderen

Fabel! Wanneer jouw verstandskies goed is doorgekomen, kan je eigen tandarts die kies gewoon zelf trekken. De kaakchirurg komt in principe pas in beeld als je achterste kies niet de ruimte heeft om (goed) door te komen, zich onder het tandvlees bevindt, een ontsteking veroorzaakt of andere problemen geeft.

Verstandskiezen laten trekken is erg pijnlijk

Het is een feit dat verstandskiezen laten trekken vaak meer zeer doet dan het trekken van een gewone kies. Dat komt omdat deze zich achterin je mond bevindt en daardoor soms wat moeilijk bereikbaar is. Vooral als deze niet goed is doorgekomen. Aan de andere kant voel je tijdens het trekken zelf geen pijn, omdat je plaatselijk bent verdoofd. Wel kun je na het trekken last krijgen van napijn, een dikke wang of zelfs een beetje verhoging. Met pijnstillers en een ijszak tegen de zwelling is dat echter goed te doorstaan.

Na het trekken van een verstandskies mag je gelijk alles weer doen

Dat mag misschien wel, maar het is beslist niet verstandig. Voor een snelle genezing van de wond is het goed om een paar regels in acht te nemen:

Een verstandskies laten verwijderen wordt geheel vergoed

Of dit een feit of een fabel is, hangt van je zorgverzekeraar af en van de manier waarop je verzekerd bent. Vaak moet je in ieder geval wel je eigen risico betalen. Wil je precies weten waar je aan toe bent? Informeer dan voorafgaand aan de behandeling bij je zorgverzekeraar, zodat je later niet voor (onaangename) verrassingen komt te staan.

Contact

Moet jij je verstandskiezen laten trekken? Bij ons ben je in goede handen. Wil je er meer over weten? Neem dan even contact op. Dan kunnen we je er alles over vertellen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

3D-geprinte kaakimplantaten

KaakmeesterZ liet zich onlangs in Antwerpen informeren over het AMSJI™ implantaat, een 3D-geprint kaakimplantaat op maat.

Lees verder

4 vooroordelen over implantaten

Denk jij na over het nemen van implantaten, maar twijfel je nog vanwege allerlei vooroordelen? Lees dan dit blog.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: de wortelpuntoperatie

Een wortelpuntoperatie kan nodig zijn als een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste effect heeft. Lees in dit blog wat deze ingreep inhoudt.

Lees verder

Als er na het trekken een wortelrest is achtergebleven

Soms blijft er bij het trekken van een tand of kies een wortelrest achter in je kaak. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De relatie tussen oorsuizen en kaakontsteking

Heb je last van oorsuizen? Vaak is daar niets aan te doen. Tenzij een kaakontsteking de oorzaak is. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De meest gestelde vragen over kaakchirurgie

Weet jij precies wat kaakchirurgie inhoudt? Lees dit blog en vind de antwoorden op veel gestelde vragen.

Lees verder

Als een tand of kies van je kind niet vanzelf doorkomt

Soms komt er bij het wisselen van het melkgebit bij je kind een tand of kies niet door. In dit blogartikel lees je wat je daaraan kunt doen.

Lees verder

De 6 pijlers van goede kaakzorg

KaakmeesterZ heeft de filosofie van Hostmanship helemaal omarmd. Hoe? Je leest er hier alles over.

Lees verder

De voordelen van een implantaat

Wanneer je één of meerdere tanden en/of kiezen verliest, kan een implantaat een goede oplossing zijn. Je leest er hier alles over.

Lees verder

Ervaringen

Vandaag voor een wortelpunt behandeling geweest bij KaakmeesterZ. Het is mij erg meegevallen. De behandeling en tips voor erna werden duidelijk uitgelegd.

- Linda

Ik ben mega bang voor de tandarts, maar ze hebben me er echt doorheen gesleept. Moest rechts onder mijn verstandskies laten trekken. Onder narcose ging het goed. Echt, het waren toppers. Bedankt!

- Marcella

Ik ben hier geweest om een verstandskies te laten verwijderen. Ik zag er heel erg tegenop ivm nare ervaringen in het verleden, maar wat word je hier super geholpen!!! Iedereen is heel rustig en helpen je echt heel goed en ik stond met 10 minuten weer buiten!

- Kevin

Vergoedingen

KaakmeesterZ heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.