7 feiten en fabels over het verwijderen van je verstandskies
Je verstandskiezen: waarom heb je ze eigenlijk en hoe komen ze aan hun naam? Moeten ze er altijd uit? En waarom vertelt iedereen er altijd zulke griezelige verhalen over? Vaak zijn ze nog niet eens waar ook. Daarom heeft Kaakmeesterz een aantal feiten en fabels over je verstandskies op een rijtje gezet.
Iedereen krijgt verstandskiezen
Normaal gesproken breken je verstandskiezen tussen je 18de en 22ste door. In de praktijk blijkt het dat bij 25% van de mensen één of meerdere van deze achterste kiezen niet is aangelegd. Het is dus een fabel dat iedereen (alle) verstandskiezen krijgt.
Verstandskiezen hebben niets met intelligentie te maken
Feit! Er wordt weleens gedacht dat het woord ‘verstand’ in ‘verstandskies’ een verbastering is van ‘ver staand’. De kiezen staan immers helemaal achterin de mond. Maar dat klopt niet. Wanneer je Latijnse benaming namelijk vertaalt in het Nederlands is het de ‘tand der wijsheid’. In het Engels wordt het dan ook een ‘wisdomtooth’ genoemd en in het Duits een ‘Weiβheitszahn’. Omdat je de kiezen ook pas op wat latere leeftijd krijgt, zou je dus geacht worden om dan wijzer te worden. Maar of dat echt zo is, valt ernstig te betwijfelen…
Verstandskiezen moeten altijd verwijderd worden
Dat is absoluut een fabel. Wanneer jij genoeg ruimte in je mond hebt, is er niets wat het doorkomen van jouw verstandskiezen in de weg staat. Een ander verhaal wordt het, wanneer die ruimte er niet is. En dat is bij veel mensen het geval. Dan breken ze vaak maar gedeeltelijk door en veroorzaken pijn en ongemak.
Alleen een kaakchirurg mag je verstandskies verwijderen
Fabel! Wanneer jouw verstandskies goed is doorgekomen, kan je eigen tandarts die kies gewoon zelf trekken. De kaakchirurg komt in principe pas in beeld als je achterste kies niet de ruimte heeft om (goed) door te komen, zich onder het tandvlees bevindt, een ontsteking veroorzaakt of andere problemen geeft.
Verstandskiezen laten trekken is erg pijnlijk
Het is een feit dat verstandskiezen laten trekken vaak meer zeer doet dan het trekken van een gewone kies. Dat komt omdat deze zich achterin je mond bevindt en daardoor soms wat moeilijk bereikbaar is. Vooral als deze niet goed is doorgekomen. Aan de andere kant voel je tijdens het trekken zelf geen pijn, omdat je plaatselijk bent verdoofd. Wel kun je na het trekken last krijgen van napijn, een dikke wang of zelfs een beetje verhoging. Met pijnstillers en een ijszak tegen de zwelling is dat echter goed te doorstaan.
Na het trekken van een verstandskies mag je gelijk alles weer doen
Dat mag misschien wel, maar het is beslist niet verstandig. Voor een snelle genezing van de wond is het goed om een paar regels in acht te nemen:
- Spoel de eerste 24 uur niet je mond om een nabloeding te voorkomen
- Eet de eerste dagen vloeibare en zachte voeding
- Gebruik de eerste dagen geen alcohol om een nabloeding te voorkomen
- Rook je? Realiseer je dan dat dit de wondgenezing verstoort en je er meer napijn door zult hebben
Een verstandskies laten verwijderen wordt geheel vergoed
Of dit een feit of een fabel is, hangt van je zorgverzekeraar af en van de manier waarop je verzekerd bent. Vaak moet je in ieder geval wel je eigen risico betalen. Wil je precies weten waar je aan toe bent? Informeer dan voorafgaand aan de behandeling bij je zorgverzekeraar, zodat je later niet voor (onaangename) verrassingen komt te staan.
Contact
Moet jij je verstandskiezen laten trekken? Bij ons ben je in goede handen. Wil je er meer over weten? Neem dan even contact op. Dan kunnen we je er alles over vertellen.