Wortelpuntoperatie

Een wortelpuntoperatie kan nodig zijn wanneer een ontsteking niet met een wortelkanaalbehandeling verholpen kan worden. Wanneer hier niets aan gedaan wordt, kan het tot verdere schade en pijnklachten leiden. Een wortelpuntoperatie zorgt ervoor dat deze ontsteking verwijderd wordt door het verwijderen van de wortelpunt. 

Wat houdt een wortelpuntoperatie in?

Een ontsteking in het kaakbot ontstaat door een bacterie die, vaak ongemerkt, via een gaatje of beschadiging bij de wortel van de tand komt. Met een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken weefsel uit de tand verwijderd. 

Hierbij kan het voorkomen dat de ontsteking nog niet volledig verdwenen is. In deze gevallen wordt vaak een wortelpuntoperatie uitgevoerd. Hierbij wordt de wortelpunt schoongemaakt en soms wordt er ontstoken weefsel verwijderd. De ontsteking verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf. De kans op toekomstige ontstekingen in de tand neemt door deze operatie ook af. Mocht de zwelling niet afnemen, kunt u contact opnemen. 

De behandeling

Bij een wortelpuntoperatie wordt de ontsteking, onder plaatselijke verdoving, chirurgisch verwijderd uit het kaakbot. Het wortelkanaal wordt vervolgens opgevuld met vulmateriaal. De wond wordt gehecht met hechtingen die uit zichzelf weer oplossingen. 

Na de behandeling kunt u te maken krijgen met een dikke lip of wang. Een zwelling is goed te voorkomen met een ijszak.


Ook interessant voor u

Ingrepen bij kinderen onder narcose

Ook kinderen vanaf 5 jaar kunnen voor ingrepen in de mond onder algehele verdoving (narcose) behandeld worden bij KaakmeesterZ.

Lees verder

Behandeling onder narcose

Bij mensen met een extreem hoge angst is een behandeling onder narcose vaak de enige mogelijkheid om de behandeling succesvol te laten verlopen. Bij KaakmeesterZ bieden we daarom ook narcosebehandelingen aan.

Lees verder

Ervaringen

Afgelopen weken heb ik bij Kaakmeesterz in 2 behandelingen alle tanden en kiezen eruit laten trekken. Ik zag er best wel tegen op,maar heb beiden keren na de behandeling totaal geen napijn gehad! Kaakmeesterz is echt een aanrader.

- Roy

Vergoedingen

KaakmeesterZ heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.