Tanden en kiezen vrijleggen

Het kan voorkomen dat tanden en/of kiezen niet uit zichzelf doorkomen. In dit geval is het soms nodig de tand vrij te leggen. Hierbij wordt er een opening gemaakt naar de tand, zodat deze zichtbaar wordt. Op deze manier kan de tand vervolgens vanzelf doorkomen.

Wat houdt deze behandeling in?

Het ‘vrijleggen’ van een tand betekent dat er ruimte gecreëerd wordt zodat de tand uit zichzelf door kan komen. Het is belangrijk dat hierbij de tand op de juiste manier begeleid wordt zodat deze netjes wegvalt tussen de andere tanden in het gebit. 

Tip: voor mensen onder de 18 jaar wordt deze behandeling volledig vergoed.

De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling zal precies uitgelegd worden wat deze inhoudt en wat er verwacht kan worden. Om de tand vrij te leggen, wordt er een stukje tandvlees chirurgisch opzij geschoven. Het kan zijn dat de tand vervolgens nog onder het bot zit. Dan wordt deze ook hieruit vrijgelegd. De tand kan vervolgens doorkomen. Hierna wordt ook een kettinkje en slotje gebruikt om ervoor te zorgen dat de tand op de juiste manier groeit. Deze wordt door het kettinkje als het ware de goede kant op geleid.

Na de behandeling kunnen er verschillende klachten optreden. Deze zijn onder andere pijnklachten, zwellingen, bloeduitstortingen en verhoging. Deze klachten zullen na verloop van tijd weer afnemen. U kunt meer informatie vinden over de nazorg in onze patiëntenfolder.

Behandeling bij KaakmeesterZ

Bij KaakmeesterZ zorgen we ervoor dat de behandeling op zorgvuldige, rustige manier uitgevoerd wordt. We doen alles eraan om de patiënt zoveel mogelijk tot rust te stellen. We geven duidelijk informatie over de uit te voeren behandeling, zowel vooraf als tijdens de behandeling. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen, dat is natuurlijk wel zo fijn. 

Neem contact met ons op voor meer informatie of om met een doorverwijzing een afspraak te maken. 


Ook interessant voor u

Ingrepen bij kinderen onder narcose

Ook kinderen vanaf 5 jaar kunnen voor ingrepen in de mond onder algehele verdoving (narcose) behandeld worden bij KaakmeesterZ.

Lees verder

Behandeling onder narcose

Bij mensen met een extreem hoge angst is een behandeling onder narcose vaak de enige mogelijkheid om de behandeling succesvol te laten verlopen. Bij KaakmeesterZ bieden we daarom ook narcosebehandelingen aan.

Lees verder

Ervaringen

Vandaag voor een wortelpunt behandeling geweest bij KaakmeesterZ. Het is mij erg meegevallen. De behandeling en tips voor erna werden duidelijk uitgelegd.

- Linda

Ik ben mega bang voor de tandarts, maar ze hebben me er echt doorheen gesleept. Moest rechts onder mijn verstandskies laten trekken. Onder narcose ging het goed. Echt, het waren toppers. Bedankt!

- Marcella

Ik ben hier geweest om een verstandskies te laten verwijderen. Ik zag er heel erg tegenop ivm nare ervaringen in het verleden, maar wat word je hier super geholpen!!! Iedereen is heel rustig en helpen je echt heel goed en ik stond met 10 minuten weer buiten!

- Kevin

Vergoedingen

KaakmeesterZ heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.