Slecht gebit = ongezond brein?

Volgens een recent onderzoek is er een verband tussen de toestand van je gebit en het functioneren van je hersenen. Mensen met een slechte orale gezondheid hebben vaker te kampen met een afgenomen hersengezondheid. In dit artikel kijken we naar hoe dit precies komt en wat we kunnen doen om dit proces om te keren.

slecht-gebit

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 40.000 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar. Zij zagen een duidelijke link tussen een slecht gebit en schade aan de witte stof in het brein. Het hebben van gaatjes, ontbrekende tanden, veel opgebouwd tandsteen en ontstoken tandvlees wijzen allemaal op een slechte gezondheid van de mond.

Wanneer het immuunsysteem in gevecht is met bacteriën die tandvleesproblemen veroorzaken, kan dit via de bloedbaan in het hele lichaam voor ontstekingen zorgen (1234). Hierdoor kunnen er weer vele andere ziektes ontstaan, zoals cardiovasculaire aandoeningen, beroertes, dementie, zwangerschapscomplicaties en kanker. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijdt wereldwijd bijna 20% van de volwassenen aan ernstige tandvleesproblemen (5). Ongezond tandvlees kan het risico op mond-, keel- en maagkanker met ongeveer 50% verhogen (6).

Vorig jaar is er ook al een studie verschenen, die een sterke link vaststelde tussen bacteriën die ontstekingen aan het tandvlees kunnen veroorzaken en het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Een goede gezondheid begint in de mond (789). Door goed voor je gebit te zorgen, zorg je indirect voor een goede algehele gezondheid.

Tandvleesontsteking wordt vaak veroorzaakt doordat bacteriën een biofilm vormen op de tanden. Door de vorming van tandplak kan het tandvlees gemakkelijk gaan bloeden en rood en gezwollen worden. Als het niet behandeld wordt, kan er gingivitis ontstaan (ontstoken tandvlees). De tandplak wordt tandsteen en de infectie verspreidt zich onder de tandvleesrand, waardoor het weefsel beschadigd raakt. Meestal is er dan sprake van parodontitis, oftewel vergevorderde tandvleesontsteking. Gelukkig kun je veel zelf doen om dit proces om te keren.

Tips om de gezondheid van je mond te verbeteren:

Slotwoord

Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat de mondgezondheid van grote invloed is op de rest van het lichaam. Om deze reden loont het de moeite om je gebit heel goed te verzorgen. Het vraagt dagelijks maar een kleine inspanning, maar kan de levenskwaliteit later in je leven aanzienlijk verbeteren.

Dit artikel is geschreven door Juglen Zwaan van aHealthylife.nl

Deel dit bericht op:

Lees ook

3D-geprinte kaakimplantaten

KaakmeesterZ liet zich onlangs in Antwerpen informeren over het AMSJI™ implantaat, een 3D-geprint kaakimplantaat op maat.

Lees verder

4 vooroordelen over implantaten

Denk jij na over het nemen van implantaten, maar twijfel je nog vanwege allerlei vooroordelen? Lees dan dit blog.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: de wortelpuntoperatie

Een wortelpuntoperatie kan nodig zijn als een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste effect heeft. Lees in dit blog wat deze ingreep inhoudt.

Lees verder

Als er na het trekken een wortelrest is achtergebleven

Soms blijft er bij het trekken van een tand of kies een wortelrest achter in je kaak. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De relatie tussen oorsuizen en kaakontsteking

Heb je last van oorsuizen? Vaak is daar niets aan te doen. Tenzij een kaakontsteking de oorzaak is. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De meest gestelde vragen over kaakchirurgie

Weet jij precies wat kaakchirurgie inhoudt? Lees dit blog en vind de antwoorden op veel gestelde vragen.

Lees verder

Als een tand of kies van je kind niet vanzelf doorkomt

Soms komt er bij het wisselen van het melkgebit bij je kind een tand of kies niet door. In dit blogartikel lees je wat je daaraan kunt doen.

Lees verder

De 6 pijlers van goede kaakzorg

KaakmeesterZ heeft de filosofie van Hostmanship helemaal omarmd. Hoe? Je leest er hier alles over.

Lees verder

De voordelen van een implantaat

Wanneer je één of meerdere tanden en/of kiezen verliest, kan een implantaat een goede oplossing zijn. Je leest er hier alles over.

Lees verder

Ervaringen

Vandaag voor een wortelpunt behandeling geweest bij KaakmeesterZ. Het is mij erg meegevallen. De behandeling en tips voor erna werden duidelijk uitgelegd.

- Linda

Ik ben mega bang voor de tandarts, maar ze hebben me er echt doorheen gesleept. Moest rechts onder mijn verstandskies laten trekken. Onder narcose ging het goed. Echt, het waren toppers. Bedankt!

- Marcella

Ik ben hier geweest om een verstandskies te laten verwijderen. Ik zag er heel erg tegenop ivm nare ervaringen in het verleden, maar wat word je hier super geholpen!!! Iedereen is heel rustig en helpen je echt heel goed en ik stond met 10 minuten weer buiten!

- Kevin

Vergoedingen

KaakmeesterZ heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.