Slecht gebit = ongezond brein?

Volgens een recent onderzoek is er een verband tussen de toestand van je gebit en het functioneren van je hersenen. Mensen met een slechte orale gezondheid hebben vaker te kampen met een afgenomen hersengezondheid. In dit artikel kijken we naar hoe dit precies komt en wat we kunnen doen om dit proces om te keren.

slecht-gebit

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 40.000 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar. Zij zagen een duidelijke link tussen een slecht gebit en schade aan de witte stof in het brein. Het hebben van gaatjes, ontbrekende tanden, veel opgebouwd tandsteen en ontstoken tandvlees wijzen allemaal op een slechte gezondheid van de mond.

Wanneer het immuunsysteem in gevecht is met bacteriën die tandvleesproblemen veroorzaken, kan dit via de bloedbaan in het hele lichaam voor ontstekingen zorgen (1234). Hierdoor kunnen er weer vele andere ziektes ontstaan, zoals cardiovasculaire aandoeningen, beroertes, dementie, zwangerschapscomplicaties en kanker. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijdt wereldwijd bijna 20% van de volwassenen aan ernstige tandvleesproblemen (5). Ongezond tandvlees kan het risico op mond-, keel- en maagkanker met ongeveer 50% verhogen (6).

Vorig jaar is er ook al een studie verschenen, die een sterke link vaststelde tussen bacteriën die ontstekingen aan het tandvlees kunnen veroorzaken en het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Een goede gezondheid begint in de mond (789). Door goed voor je gebit te zorgen, zorg je indirect voor een goede algehele gezondheid.

Tandvleesontsteking wordt vaak veroorzaakt doordat bacteriën een biofilm vormen op de tanden. Door de vorming van tandplak kan het tandvlees gemakkelijk gaan bloeden en rood en gezwollen worden. Als het niet behandeld wordt, kan er gingivitis ontstaan (ontstoken tandvlees). De tandplak wordt tandsteen en de infectie verspreidt zich onder de tandvleesrand, waardoor het weefsel beschadigd raakt. Meestal is er dan sprake van parodontitis, oftewel vergevorderde tandvleesontsteking. Gelukkig kun je veel zelf doen om dit proces om te keren.

Tips om de gezondheid van je mond te verbeteren:

Slotwoord

Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat de mondgezondheid van grote invloed is op de rest van het lichaam. Om deze reden loont het de moeite om je gebit heel goed te verzorgen. Het vraagt dagelijks maar een kleine inspanning, maar kan de levenskwaliteit later in je leven aanzienlijk verbeteren.

Dit artikel is geschreven door Juglen Zwaan van aHealthylife.nl

Deel dit bericht op:

Lees ook

Startersprijs Midden Twente

Jaarlijks reiken de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente de Startersprijs Midden Twente uit aan de beste startende ondernemer. De organisatie is in handen van ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen)

Lees verder

Kaakchirurg een gat in de markt

Kaakchirurg Frank Leusink komt uit een ondernemersnest. Daarom lag het in de lijn dat hij een eigen kliniek zou opzetten. Begin april opende KaakmeesterZ de deuren aan de Weijinksweg, randje Hasseler Es in Hengelo.

Lees verder

Bij deze kaakchirurg sta je nooit op een wachtlijst: ‘We hebben ons flexibele beleid daarop ingericht’

Kaakchirurg Frank Leusink groeide op in Twente. Als zorgprofessional viel het hem op dat je voor kaakchirurgie alleen terecht kon in de ziekenhuizen in Almelo en Enschede. Daarom startte hij een praktijk en expertisecentrum voor mondzorg in Hengelo. “Vanaf nu kan iedereen voor kaakchirurgische zorg terecht bij KaakmeesterZ.”

Lees verder

KaakmeesterZ, Hengelo

Kaakchirurg Frank Leusink start tweeënhalf jaar geleden met KaakmeesterZ, een zelfstandig behandelcentrum voor kaakchirurgie en implantologie in Hengelo.

Lees verder

‘Angst voor de kaakchirurg verleden tijd’

Veel mensen zijn angstig voor de Kaakchirurg en lopen daardoor (te) lang door met een pijnlijke verstandskies of andere ontstekingen. “Zonde en niet nodig”, vindt kaakchirurg Frank Leusink.

Lees verder

Hevige angst voor een kaakoperatie? Narcosezorg biedt hulp

Een kaakchirurgische behandeling vermijden door angst? Met narcosezorg is dit niet nodig. Lees het hier!

Lees verder

De meest gestelde vragen over implantologie

Een implantaat… is dat eigenlijk stevig? Hoe veilig is het plaatsen ervan? Lees het antwoord op veelgestelde vragen in het blogartikel!

Lees verder

Ervaringen

Afgelopen weken heb ik bij Kaakmeesterz in 2 behandelingen alle tanden en kiezen eruit laten trekken. Ik zag er best wel tegen op,maar heb beiden keren na de behandeling totaal geen napijn gehad! Kaakmeesterz is echt een aanrader.

- Roy

Vergoedingen

KaakmeesterZ heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.