Kaakchirurg een gat in de markt
Kaakchirurg Frank Leusink komt uit een ondernemersnest. Daarom lag het in de lijn dat hij een eigen kliniek zou opzetten. Begin april opende Kaakmeesterz de deuren aan de Weijinksweg, randje Hasseler Es in Hengelo.
Hij is een geboren Hengeloër, dat speelde een rol bij de keuze om hier een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) te beginnen. Maar vooral: “Er is geen gemeente met de omvang van Hengelo waar nog geen kaakchirurg zit.” Een ZBC richt zich op specifieke zorg; bij Kaakmeesterz – de ‘z’ staat voor ‘zorg’ – is dat kaakchirurgie, implantologie en mondziekten.
De kliniek deelt het gebouw met fysiotherapie Kleinman, maar er is genoeg ruimte voor branchegenoten. De eerste komt binnenkort: de Enschedese mondhygiëniste Marjan Kroep vestigt hier een filiaal. Op Leusinks lijstje staan dan nog een tandarts, een tandprotheticus en een kaakfysiotherapeut. En één of twee kaakchirurgen erbij, dat zou ook mooi zijn.
Angstig binnenstappen
Hij weet als geen ander dat patiënten nog wel eens angstig kunnen binnenstappen. Daar is dan ook veel aandacht voor. “We leggen altijd heel goed uit wat we gaan doen. Luisteren, vertrouwen winnen: iedere patiënt krijgt de tijd die nodig is om z’n angst weg te nemen.” Een behandeling onder narcose is ook mogelijk, evenals een doorverwijzing naar een psycholoog om beter met angst om te gaan.
De patiënten zullen Kaakmeesterz wel weten te vinden, want er is volgens hem een chronisch tekort aan kaakchirurgen. ‘’Als je nu een afspraak wilt maken ben je in september aan de beurt. Bij ons kun je binnen twee weken terecht.’’
Frank Leusink groeide op in Hengelo, studeerde geneeskunde en tandheelkunde in Groningen, deed vervolgens promotie-onderzoek in Utrecht en volgde een opleiding voor kaakchirurg. Bij het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam specialiseerde hij zich in hoofd-halschirurgie en promoveerde op mondkanker. Hij deed ook onderzoek om 3D-techniek in te zetten voor het sneller uitvoeren van implantaties.
Dat verklaart ook de geavanceerde CT-scan van Kaakmeesterz. Het apparaat maakt driedimensionale foto’s van hoofden en kaken in allerlei standen en situaties. Haarscherpe afbeeldingen, die met een lage röntgenstraling worden gemaakt. De 3D-technologie maakt behandelingen veel gemakkelijker, sneller, aangenamer en goedkoper, zegt hij
24 uur pet etmaal
De kliniek is telefonisch 24 uur per etmaal bereikbaar, ook tijdens de weekenden. Patiënten mogen altijd bellen. “In de twee maanden dat we geopend zijn, is dat slechts één keer gebeurd.’’ Patiënten worden na een ‘pittige behandeling’ altijd even opgebeld. “Even vragen hoe het met ze gaat. Dat waarderen ze enorm.”
In de eerste twee maanden zijn er zo’n 300 patiënten behandeld. Daarbij ging het meestal om het trekken van verstandskiezen, wortelpuntbehandelingen en tandwortelimplantaten: de basis van de kaakchirurgie.
Omdat Kaakmeesterz net is begonnen, heeft de kliniek nog geen contracten met zorgverzekeraars. Patiënten moeten eerst zelf de rekening betalen, waarna ze de factuur naar hun verzekeraar kunnen sturen.
Dit artikel is eerder verschenen in Tubantia op 8 juni 2021.
Geschreven door Bob Gevers.