Kaakchirurg een gat in de markt

Kaakchirurg Frank Leusink komt uit een ondernemersnest. Daarom lag het in de lijn dat hij een eigen kliniek zou opzetten. Begin april opende KaakmeesterZ de deuren aan de Weijinksweg, randje Hasseler Es in Hengelo. 

Hij is een geboren Hengeloër, dat speelde een rol bij de keuze om hier een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) te beginnen. Maar vooral: “Er is geen gemeente met de omvang van Hengelo waar nog geen kaakchirurg zit.” Een ZBC richt zich op specifieke zorg; bij KaakmeesterZ – de Z staat voor Zorg – is dat kaakchirurgie, implantologie en mondziekten. 

De kliniek deelt het gebouw met fysiotherapie Kleinman, maar er is genoeg ruimte voor branchegenoten. De eerste komt binnenkort: de Enschedese mondhygiëniste Marjan Kroep vestigt hier een filiaal. Op Leusinks lijstje staan dan nog een tandarts, een tandprotheticus en een kaakfysiotherapeut.  En één of twee kaakchirurgen erbij, dat zou ook mooi zijn. 

Angstig binnenstappen

Hij weet als geen ander dat patiënten nog wel eens angstig kunnen binnenstappen. Daar is dan ook veel aandacht voor. “We leggen altijd heel goed uit wat we gaan doen. Luisteren, vertrouwen winnen: iedere patiënt krijgt de tijd die nodig is om z’n angst weg te nemen.” Een behandeling onder narcose is ook mogelijk, evenals een doorverwijzing naar een psycholoog om beter met angst om te gaan.

De patiënten zullen KaakmeesterZ wel weten te vinden, want er is volgens hem een chronisch tekort aan kaakchirurgen. ‘’Als je nu een afspraak wilt maken ben je in september aan de beurt. Bij ons kun je binnen twee weken terecht.’’

Frank Leusink groeide op in Hengelo, studeerde geneeskunde en tandheelkunde in Groningen, deed vervolgens promotie-onderzoek in Utrecht en volgde een opleiding voor kaakchirurg. Bij het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam specialiseerde hij zich in hoofdhals-chirurgie en promoveerde op mondkanker. Hij deed ook onderzoek om 3D-techniek in te zetten voor het sneller uitvoeren van implantaties.

Dat verklaart ook de geavanceerde CT-scan van KaakmeesterZ.  Het apparaat maakt driedimensionale foto’s van hoofden en kaken in allerlei standen en situaties. Haarscherpe afbeeldingen, die met een lage röntgenstraling worden gemaakt. De 3D-technologie maakt behandelingen veel gemakkelijker, sneller, aangenamer en goedkoper, zegt hij

24 uur pet etmaal

De kliniek is telefonisch 24 uur per etmaal bereikbaar, ook tijdens de weekenden. Patiënten mogen altijd bellen. “In de twee maanden dat we geopend zijn, is dat slechts één keer gebeurd.’’ Patiënten worden na een ‘pittige behandeling’ altijd even opgebeld. “Even vragen hoe het met ze gaat. Dat waarderen ze enorm.”

In de eerste twee maanden zijn er zo’n 300 patiënten behandeld. Daarbij ging het meestal om het trekken van verstandskiezen, wortelpuntbehandelingen en tandwortelimplantaten: de basis van de kaakchirurgie. 

Omdat KaakmeesterZ net is begonnen, heeft de kliniek nog geen contracten met zorgverzekeraars. Patiënten moeten eerst zelf de rekening betalen, waarna ze de factuur naar hun verzekeraar kunnen sturen. 

Dit artikel is eerder verschenen in Tubantia op 8 juni 2021.
Geschreven door Bob Gevers.

Deel dit bericht op:

Lees ook

3D-geprinte kaakimplantaten

KaakmeesterZ liet zich onlangs in Antwerpen informeren over het AMSJI™ implantaat, een 3D-geprint kaakimplantaat op maat.

Lees verder

4 vooroordelen over implantaten

Denk jij na over het nemen van implantaten, maar twijfel je nog vanwege allerlei vooroordelen? Lees dan dit blog.

Lees verder

Behandeling uitgelicht: de wortelpuntoperatie

Een wortelpuntoperatie kan nodig zijn als een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste effect heeft. Lees in dit blog wat deze ingreep inhoudt.

Lees verder

Als er na het trekken een wortelrest is achtergebleven

Soms blijft er bij het trekken van een tand of kies een wortelrest achter in je kaak. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De relatie tussen oorsuizen en kaakontsteking

Heb je last van oorsuizen? Vaak is daar niets aan te doen. Tenzij een kaakontsteking de oorzaak is. In dit blog lees je er alles over.

Lees verder

De meest gestelde vragen over kaakchirurgie

Weet jij precies wat kaakchirurgie inhoudt? Lees dit blog en vind de antwoorden op veel gestelde vragen.

Lees verder

Als een tand of kies van je kind niet vanzelf doorkomt

Soms komt er bij het wisselen van het melkgebit bij je kind een tand of kies niet door. In dit blogartikel lees je wat je daaraan kunt doen.

Lees verder

De 6 pijlers van goede kaakzorg

KaakmeesterZ heeft de filosofie van Hostmanship helemaal omarmd. Hoe? Je leest er hier alles over.

Lees verder

De voordelen van een implantaat

Wanneer je één of meerdere tanden en/of kiezen verliest, kan een implantaat een goede oplossing zijn. Je leest er hier alles over.

Lees verder

Ervaringen

Vandaag voor een wortelpunt behandeling geweest bij KaakmeesterZ. Het is mij erg meegevallen. De behandeling en tips voor erna werden duidelijk uitgelegd.

- Linda

Ik ben mega bang voor de tandarts, maar ze hebben me er echt doorheen gesleept. Moest rechts onder mijn verstandskies laten trekken. Onder narcose ging het goed. Echt, het waren toppers. Bedankt!

- Marcella

Ik ben hier geweest om een verstandskies te laten verwijderen. Ik zag er heel erg tegenop ivm nare ervaringen in het verleden, maar wat word je hier super geholpen!!! Iedereen is heel rustig en helpen je echt heel goed en ik stond met 10 minuten weer buiten!

- Kevin

Vergoedingen

KaakmeesterZ heeft een zorgcontract afgesloten met zorgverzekeraars Menzis, DSW Zorgverzekeraar, Salland Zorgverzekeraar en VGZ.